Hrušky a badyán
Po švestkách dozrály hrušky. Velká část úrody půjde do sudu, velká část na sušení a velkou část zpracuji hned. Jsou to moje sladké chvíle s královským badyánem.
Dlužno říct, že čerstvé hrušky lze upéct také tepelně neupravené. Oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky a přidáme na těsto. Tohle je ovšem jízda bez chuťových rafinovaných variací, které tak dobře umí koření.
Mnohem raději proto hrušky zbavené slupky a nakrájené na mnohem větší kousky nechám lehce projít varem s cukrem a citrónem a to co mi po náletu kompotu chtivých členů domácnosti zbude, zapékám v nejrůznějších kombinacích křehkých, kynutých nebo piškotových těst.
Je to spolehlivější, že hrušky budou po upečení měkké, taky mi vyhovuje, že je více způsobu využití, protože super mňam kompotová šťáva a taky je to rychlejší než krájení na titěrné plátky.
Jak na hruškový kompot?
Cukru podle libosti, také citrónové šťávy (ani jednoho se nebojte), dolít vodou, abyste ovoce zarovnali v hrnci (ale ne aby úplně plavalo), přidat hřebíček, celou skořici, špetku mleté skořice a kvítek badyánu.
Badyán je nejfotogeničtější koření, jaké znám. Kromě toho, že je ale krásný, je velmi aromatický, takže s jeho použitím opatrně. Zatímco hřebíček i skořici v hrnci u uvařeného ovoce nechávám, badyán jde z hrnce ven do hodiny od odstavení z plotny.
Badyán má v sobě kus anýzu a kus lékořice. Je to zemitá, barvitá, exotická a zároveň tradiční česká vůně. Je to vůně spojená s hruškovými povidly a s hruškovým kompotem. Zahřívající vůně spojená s přicházející zimou.
Badyán k nám dorazil prý v 17. století z teplých oblastí východní Asie. Zdomácněl a kromě hruškových náplní se v pomleté podobě přidává do perníkového koření. Dá se však přidat při zpracování mnoha dalších druhů ovoce (jablka, mandarinky apod.), ke svařenému vínu, do likérů, ale také pod maso a do omáček.
Dneska tip na kompotové hrušky v jednoduché a výborné třené buchtě:
3 celá vejce
150g - 200g moučkový nebo pískový cukr
100g mouka hladká pšeničná
100g mouka celozrnná pšeničná
půl lžičky jedlé sody
půl lžičky soli
200g pomazánkového másla
Kompotových hrušek, co se na plech vejde a ještě o krapet víc. Hrušky před vložením na těsto nechejte okapat od šťávy nebo obalte buď v mouce nebo škrobu.
Cukr vyšleháme s vejci do hladké hmoty, vsypeme sypké ingredience, přimícháme pomazánkové máslo. Pokud je těsto příliš husté, doředíme kompotovou šťávou z uvařených hrušek. Těsto by mělo jít na plech vylít a rozetřít po plechu stěrkou.
Pečeme při 180 stupních dozlatova asi 30 min.
Brzo přidou na řadu... hrušková povidla!