O vánočce kváskové a z droždí
Ačkoli se vánočka kupuje celoročně, k jejímu pečení se většina z nás odhodlá pouze o Vánocích. Je to škoda, protože příprava kvalitního jemného pečiva je poměrně snadná a zábavná. Výsledek je impozantní, dobrý a je vidět hned.
Obsah Kurzu:
Příprava pšeničného kvásku - Příprava těsta z kvásku - Příprava těsta z droždí - Význam surovin v těstu - Práce s těstem - Specifika odpočívání těsta pro jemné pečivo - Formování klonků - Správné kynutí - Mašlování a zdobení - Pečení - Výsledek testu srovnání kváskové vánočky a vánočky z droždí
Vánočka z kvásku
K častějšímu domácímu pečení vánoček vám dáme pádný argument a bohužel se budeme opakovat: V běžné obchodní síti nekoupíte vánočku upečenou ze základních surovin.
Čím delší seznam surovin najdete na zabaleném produktu nebo ve “Složení výrobků” (které je povinen poskytnout každý prodejce nebaleného pečiva), tím vyšší pravděpodobnost je, že budete konzumovat v lepším případě hmotu bez chuti, v případě horším chemický koktejl.
Přitom upéct si výbornou vánočku ze základních a doma skoro vždy dostupných surovin je snadné. V našem kurzu pochopíte význam jednotlivých surovin ve vánočkovém těstě, naučíte se míchat správnou konzistenci těsta na jemné pečivo a pracovat s těstem tak, aby vánočka byla vláčná, nadýchaná a chuťově dobrá.
S jakými surovinami pracujeme? Je to mouka, mléko, vejce, cukr, sůl, tuk a droždí.
Jednoduché jako všechny geniální věci!
Přinášíme vám recepturu klasické vánočky z Bartošovic ovoněnou anýzem. Bartošovická vánočka patřila ke stálicím naší pekárny podobně jako bartošovický chléb po dlouhých 30 let!
KVÁSKOVÁ vánočka je pojem, který laickou pekařskou veřejností velmi rezonuje. Upéct vánočku z pšeničného kvásku je speciální disciplína, okořeněná lehkou dávkou adrenalinu a mocnou dávku času.
Ve vánočkovém videu nabízíme srovnání přípravy obou druhů vánoček - kváskové a vánočky z droždí. Test pracnosti, test kvality a chutě. Autentický test, jehož výsledek jsem samy neznaly do poslední chvíle!
Natáčely jsme v Novém Městě na Moravě, u manželů Kaláškových, ve Vila NMNM.
Tuto lokalitu jsme zvolily nejen kvůli krásnému prostředí, ale především kvůli kachlovým kamnům, ve kterých jsme si přály upéct. Nově repasované kachláky v moderní kuchyni s elektrickou troubou nám umožnily péct mnoho vánoček současně najednou v reálném natáčecím čase.
Byl to mimořádný a silný zážitek!
Jeho výsledkem je nejen unikátní výukové video, ale taky odpověď na to, která z obou vánoček je opravdu, ale OPRAVDU lepší.
Co se ve videu kromě výše zmíněného naučíte dále?
V koncentrované formě se dozvíte mnoho překvapujících a oči otevírajících informací o surovinách a o práci s těstem. Pochopíte, co která surovina v těstu způsobuje, kdy škodí a jak pomáhá. Naučíte se správně a efektivně těsto míchat (ručně i v robotu), naučíme vás jak bez ztráty jediného klonku těsto správně formovat, přidáme mnoho tipů na zdobení a správné upečení také v kachlových kamnech.
To vše s lehkostí a humorem nám vlastním! :-)
S mnoha nevšedními tipy a bořením mýtů, rozšířených mezi laickou veřejností.
Video je tentokrát o něco maličko delší než námi deklarovaných 30 minut. Holt… jak říkal náš profi filmařský spolupracovník Radim: “3 dny mluvení o vánočkách na kameru vměstnat do 30 minut filmu je horší úkol než do 30 minut vměstnat 30 let zkušeností.”
Věříme, že nám těch 15 minut navíc tentokrát zcela výjimečně odpustíte :-).